Krzysztof GojdźKrzysztof Gojdź

14.07.2017 | Zdrowie

10 produktów, które pomogą Ci nawodnić organizm

Większość z nas już wie, jak bardzo ważna w naszej codziennej diecie jest woda. Jeśli chcemy, aby nasz organizm pracował prawidłowo, musimy pamiętać  o tym, żeby w ciągu dnia wypijać odpowiednią jej  ilość, dostosowaną do naszej wagi, wzrostu, aktywności fizycznej i warunków atmosferycznych. Warto jednak wiedzieć, że o to, aby nasz organizm był dobrze nawodniony, mogą pomóc nam zadbać również inne produkty spożywcze. Dzięki dużej zawartości wody świetnie spisują się w tej roli i są obok wody bardzo ważnym składnikiem właściwej diety.

Poznajcie 10 tych najbardziej uwodnionych :)

Większość z nas już wie, jak bardzo ważna w naszej codziennej diecie jest woda. Jeśli chcemy, aby nasz organizm pracował prawidłowo, musimy pamiętać  o tym, żeby w ciągu dnia wypijać odpowiednią jej  ilość, dostosowaną do naszej wagi, wzrostu, aktywności fizycznej i warunków atmosferycznych. Warto jednak wiedzieć, że o to, aby nasz organizm był dobrze nawodniony, mogą pomóc nam zadbać również inne produkty spożywcze. Dzięki dużej zawartości wody świetnie spisują się w tej roli i są obok wody bardzo ważnym składnikiem właściwej diety.

Poznajcie 10 tych najbardziej uwodnionych :)

1. Arbuz

Składa się aż w 91% z wody, dlatego jest doskonałą przekąską zwłaszcza teraz w upalne letnie dni, kiedy nasz organizm potrzebuje naprawdę solidnego nawodnienia. Jest również bogatym źródłem przeciwutleniaczy, chroni nas więc przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźnia efekty starzenia. Arbuz doskonale nadaje się do różnego rodzaju sałatek i deserów, ale sam w sobie jest również pyszną przekąską.

2. Ogórek

Zawiera jeszcze więcej wody niż arbuz, składa się z niej aż w 96,5% i pod tym względem jest numerem jeden wśród wszystkich stałych produktów żywnościowych, dlatego z pewnością nie powinno go zabraknąć w naszym letnim menu. Ogórek to również bogate źródło antyoksydantów i substancji chroniących nasz organizm przed chorobami nowotworowymi. Dlatego koniecznie włączcie ogórki do swojej diety, dodawajcie je do sałatek, surówek i koktajli, są nie tylko smaczne, ale również potrafią doskonale orzeźwiać, odświeżać i gasić pragnienie.

3. Seler naciowy

To aż 95% wody oraz bogactwo cennych dla naszego organizmu składników odżywczych. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B, witaminę E, C, A oraz fosfor, wapń, potas, cynk, magnez i żelazo. Seler jest świetny jako przekąska oraz jako dodatek do sałatek i koktajli. Doskonale reguluje gospodarkę wodną, zapobiega nadmiernemu gromadzeniu się wody, wspomaga serce, układ nerwowy, wzmacnia kości, a dzięki dużej zawartości błonnika usprawnia pracę układu trawiennego. Bardzo dobrze sprawdza się również jako składnik diety osób chcących zgubić kilka kilogramów, jest niskokaloryczny, ale potrafi nasycić i zmniejszyć uczucie głodu. Seler zawiera również furanokumaryny, które mają działanie moczopędne i rozkurczowe, niestety mogą również powodować uczulenie na promienie słoneczne, dlatego lepiej zrezygnować z selera, jeśli wybieramy się na plażę.

4. Rzodkiewki

Znajdziemy w nich aż 95% wody oraz mnóstwo witamin i minerałów między innymi: witaminy z grupy B, witaminę A, C potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, siarkę, cynk, fluor i miedź. Rzodkiewka nie tylko nawadnia, ale również przyspiesza metabolizm, zmniejsza apetyt, reguluje ciśnienie krwi, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn i usprawnia pracę mózgu. Powinny na nią jednak uważać osoby z zapaleniem wątroby, chorobami trzustki, zespołem jelita drażliwego oraz chorobą wrzodową żołądka lub dwunastnicy.

5. Truskawki

To w 91% woda, dlatego świetnie sprawdzają się jako owoc, który pomaga nam dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Są pyszne, lekkie i bardzo zdrowe, zawierają niewiele cukru, dlatego mogą być świetną przekąską nawet wśród osób, dla których wzrost poziomu glukozy we krwi jest szczególnie szkodliwy. Truskawki wspomagają pracę nerek, serca i wątroby, obniżają poziom cholesterolu i pomagają utrzymać prawidłową masę ciała. Są doskonałe jako przekąska, dodatek do deserów, sałatek i koktajli, rewelacyjnie sprawdzają się również jako składnik domowych kosmetyków.

6. Brokuły

Składają się z wody w 90%, dlatego doskonale nawadniają nasz organizm, a dzięki dużej zawartości błonnika wspomagają pracę układu pokarmowego i ułatwiają odchudzanie. Brokuły to również cenne źródło witamin i minerałów, znajdziemy w nich witaminę A, C, K oraz witaminy z grupy B, kwasy omega-3, wapń, fosfor, magnez, potas i żelazo. Brokuły pomagają nam dbać o kondycję naszych oczu, wspomagają pracę serca, obniżają poziom cholesterolu, oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają leczenie anemii i zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Jeśli chcecie, aby brokuły zachowały jak najwięcej swoich właściwości, nie powinniście zbyt długo ich gotować, piec ani smażyć, najlepsze do spożycia są al dente, czyli lekko twarde.

7. Kantalupa

Odmiana melona cukrowego składa się z wody aż w 90%, jest pyszny i niskokaloryczny a dodatkowo zawiera bardzo dużo niezbędnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Jest jednym z najlepszych źródeł beta-karotenu, zawiera spore ilości witaminy C oraz potasu, dlatego doskonale reguluje gospodarkę wodną organizmu, wspomaga pracę serca, niweluje działanie wolnych rodników i rewelacyjnie dba o nasz wzrok. Zawiera jednak duże ilości cukru dlatego powinny na niego uważać osoby zmagające się z insulinoopornościa i cukrzycą. Melona możecie jeść samego albo jako dodatek do sałatek, deserów, dań obiadowych i koktajli.

8. Sałata lodowa

To blisko 96% wody i sporo błonnika, dlatego nie tylko reguluje gospodarkę wodną naszego organizmu, ale też usprawnia trawienie. Jest więc doskonałym elementem w menu osób, które chcą zgubić kilka zbędnych kilogramów. Znajdziemy w niej również minerały między innymi potas, żelazo i magnez; witaminy np. A, D i E, a także kwas foliowy i beta-karoten. Sałata lodowa wspomaga również pracę naszego serca, układu nerwowego i odpornościowego, jest bogatym źródłem antyoksydantów, dlatego pomaga nam troszczyć się nie tylko o nasze zdrowie, ale również urodę.

9. Cukinia

Cukinia to aż 96% wody jest więc warzywem, którego nie powinno zabraknąć na naszych stołach zwłaszcza teraz latem, kiedy wysokie temperatury na dworze sprawiają, że nasz organizm potrzebuje naprawdę solidnego nawodnienia. Cukinia może zastąpić Wam tradycyjny makaron, doskonale smakuje grillowana, faszerowana lub w formie surowej przekąski z dodatkiem jogurtowych dipów. Cukinia jest warzywem niskokalorycznym dlatego bardzo często pojawia się w diecie osób dbających o linię.

 

10 . Dynia piżmowa

Zawiera  88% wody i całe mnóstwo przeciwutleniaczy, dlatego oprócz nawadniania, świetnie chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Jest bardzo dobrym dodatkiem do dań warzywnych i mięsnych, można z niej przyrządzić również wyśmienitą zupę. Niestety dynia ma dość wysoki indeks glikemiczny i powoduje szybki wzrost poziomu glukozy w organizmie. Muszą więc na nią uważać osoby z insulinoopornościa i cukrzycą.


Kochani, to bardzo ważne, aby szczególnie teraz latem zadbać o dietę, która pomoże Wam przetrwać upalne letnie dni, dostarczając do organizmu mnóstwo cennych dla niego składników odżywczych i wody. W takie letnie, zdrowe menu wpisuje się większość wymienionych dziś przeze mnie produktów. Pamiętajcie o tym, że kiedy jest gorąco, tracimy naprawdę dużo wody i musimy pamiętać o tym, aby regularnie te braki uzupełniać.


Tagi: nawadnianie lato owoce warzywa dieta

Wpisz wyszukiwaną frazę