Krzysztof GojdźKrzysztof Gojdź

11.09.2017 | Uroda

Niezwykły olej z nasion pomidora

Niedawno pisałem Wam o pomidorach i ich cudownych właściwościach, dzięki którym możemy lepiej dbać o naszą urodę, czytaliście również o tym jak ważnych dla naszego organizmu składników dostarczają nam pestki i że czasem warto zwrócić uwagę na to, co ląduje w naszym  koszu na śmieci :). Dziś chciałbym opowiedzieć Wam krótko o właściwościach wyjątkowego oleju uzyskiwanego z właśnie nasion pomidora. Przeczytajcie jakim może być cudownym kosmetykiem i jak wspaniale troszczy się o naszą urodę.

Oto 7 właściwości oleju z nasion pomidora

Uzyskiwany z pestek pomidora olej to przede wszystkim źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i bogactwo antyoksydantów (karotenoidów, flawonoidów i polifenoli) oraz witamin i minerałów (głównie witaminy E, C, miedzi, żelaza, cynku i manganu). To dzięki temu ten niezwykły olej doskonale sprawdza się jako kosmetyk lub składnik kosmetyków anti-aging stosowanych do skóry zmęczonej, suchej i tłustej i mieszanej.

1. Działanie przeciwstarzeniowe

Dzięki dużej zawartości antyoksydantów, olej z pestek pomidora skutecznie niweluje działanie wolnych rodników, przyspiesza regenerację komórek skóry oraz korzystnie wpływa na syntezę kolagenu i elastyny. Stosowany samodzielnie lub jako dodatek do kosmetyków, sprawia że nasza skóra staje się gładka, jędrna, elastyczna i o wiele mniej podatna na podrażnienia, zmarszczki, wiotczenie i opadanie.

2. Pomaga pozbyć się zaskórników

To prawda olej z pestek pomidorów doskonale sprawdza się w walce zaskórnikami, reguluje pracę gruczołów łojowych, a upłynniając sebum oczyszcza pory i zmniejsza widoczność wspomnianych zmian skórnych. Na tym jednak nie koniec olej z pestek pomidorów przeciwdziała nadmiernemu rogowaceniu ujść gruczołów łojowych i zapobiega ich zaczopowaniu, działa przeciwzapalnie, przyspiesza gojenie się skóry, a dzięki działaniu delikatnie sciągającym zwęża pory i widocznie poprawia jej wygląd. Doskonale spisuje się również jako kosmetyk wspierający pielęgnację cery trądzikowej, świetnie ją oczyszcza, ogranicza produkcję sebum, działa przeciwzapalnie i przyspiesza jej regenerację.

3. Zmniejsza widoczność blizn

Olej z pestek pomidora ma lekką konsystencję i łatwo przenika w głąb skóry, dzięki czemu przyspiesza jej procesy regeneracyjne, korzystnie wpływając również na gojenie się i wygląd niewielkich blizn (np. potrądzikowych). Olej z pestek pomidora doskonale sprawdza się również jako kosmetyk wspierający walkę z rozstępami, dzięki niemu skóra stanie się bardziej gładka i elastyczna, nabierze zdrowego koloru a dzięki właściwościom ochronnym oleju będzie mniej narażona na niekorzystne działanie promieni UV, które wywołując stan zapalny utrudniają gojenie się oraz przyczyniają się do powstawania przebarwień.

4. Wspomaga pielęgnację zmęczonej słońcem skóry

Po wakacjach wracamy pięknie opaleni, nasza skóra wygląda zdrowo i nic nie wskazuje na to, że właśnie teraz potrzebuje specjalnego traktowania. Nic bardziej mylnego, to właśnie teraz choć wygląda pięknie potrzebuje naszej troski. Musimy pamiętać, że przenikając w głąb skóry promieniowanie UV niszczy wiązania kolagenowe, zaburza gospodarkę wodną i aktywuje procesy tzw. fotostarzenia, to właśnie w wyniku działania promieniowania na skórę przyspieszają procesy prowadzące do niszczenia jej struktur komórkowych przy jednoczesnym spowolnieniu procesów regeneracyjnych. Dlatego olej z pestek pomidorów, który nie tylko wspomaga ochronę skóry przed działaniem promieni słonecznych, ale też wpiera pielęgnację już opalonej skóry, powinien znaleźć się w naszej kosmetyczce. To on dba o to aby skóra była odpowiednio nawilżona, neutralizuje wytworzone w wyniku nadmiernego kontaktu ze słońcem wolne rodniki i zmniejsza stan zapalny, zatrzymuje degradację jej komórek i aktywuje procesy regeneracyjne. Dzięki niemu przywrócimy naszej skórze elastyczność, blask i uchronimy ją przed powstawaniem przebarwień i drobnych zmarszczek. Olej z pestek pomidora może być doskonałym składnikiem peelingów, pomoże oczyścić skórę z martwego naskórka, wzmocni naczynia krwionośne i pobudzi komórki do odnowy oraz kremów i maseczek, dostarczając niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych.

5. Poprawia stan włosów


Olej z pestek pomidora jest również świetnym składnikiem maseczek do włosów suchych i łamliwych. Poprawia ich stan, nawilża, odżywia, wygładza i nadaje sprężystości, dzięki niemu nawet zniszczone słońcem, suchym i gorącym powietrzem oraz słoną i chlorowaną wodą nabiorą zdrowego wyglądu. Olej z pestek pomidora odżywia i nawilża skórę głowy, zmniejsza nieprzyjemne uczucie swędzenia, oczyszcza, pomaga pozbyć się łupieżu i stanów zapalnych, pobudza cebulki, aktywuje wzrost nowych mocnych włosów i ogranicza ich wypadanie


Olej z pestek pomidorów możemy stosować bezpośrednio na skórę jest bardzo delikatny i doskonale się wchłania, jest również doskonałym dodatkiem do kremów i balsamów, a także naszych domowych peelingów i maseczek. Pamiętajcie jednak o tym, że każdy z nas jest inny i każdy w inny sposób będzie reagował na jego działanie, warto więc przed zastosowaniem go na duży obszar skóry wcześniej sprawdzić czy nie wywołuje on u nas reakcji alergicznych. Olej z pestek pomidorów z pewnością nie sprawi, że nasze zmarszczki nagle znikną i znów będziemy o te 10-20 lat młodsi, na pewno jednak wspomoże naszą pielęgnację i spowolni nieuchronne procesy starzenia widoczne na naszej skórze.

 


Tagi: olej z nasion pomidora pomidory pielęgnacja uroda pielęgnacja

Wpisz wyszukiwaną frazę