RedakcjaRedakcja

03.10.2017 | Zdrowie

Śmierdzące, ale zdrowe

Silnie pachnąca - niektórzy mówią nawet, że wręcz śmierdząca żywność, bardzo często ma niezwykłe właściwości niezmiernie istotne dla naszego zdrowia. Wiele z nich zawiera np. cenne dla naszego organizmu probiotyki, czyli tzw. dobre bakterie, które są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu trawiennego oraz odporności. Dlatego, choć może nasze nosy nie bardzo je lubią, warto poznać ich właściwości, większość z nich z pewnością pokocha nasz organizm.

Czosnek

Czosnek w starożytności uważany był głównie za cudowne lekarstwo, dziś spożywamy go już nie tylko ze względu na jego właściwości lecznicze, cenimy również jego smak i niskokaloryczność, jest dla nas jednak również ważny ze względu na właściwości wspomagające nasz organizm. Czosnek wspiera pracę naszego układu immunologicznego, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Bardzo łatwo komponuje się z różnymi posiłkami, podkreślając smak wielu dań. Doskonale nadaje się do pieczonych i smażonych mięs, sałatek, makaronów i koktajli, bez problemu więc każdego dnia możemy korzystać z jego cudownych właściwości i cieszyć się smakiem doprawionych czosnkiem potraw.

Cebula

Cebula jest bogatym źródłem kwercetyny, która działa przeciwwirusowo, przeciwalergicznie, wzmacnia odporność, reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom tzw. złego cholesterolu i niweluje działanie wolnych rodników. Jeśli chcecie, żeby cebula zachowała jak najwięcej swoich cudownych właściwości, starajcie się jeść ją na surowo, dodając ją do sałatek i kanapek.

Tempeh

Tempeh to tradycyjny składnik kuchni indonezyjskiej wytwarzany ze sfermentowanych ziaren soi. Choć słowo fermentacja nie każdemu kojarzy się dobrze, w tym przypadku ma ono same zalety, poddane fermentacji ziarna soi to źródło cennego dla naszego organizmu białka i wapnia, które bez problemu może zastąpić białko pochodzenia zwierzęcego, a zatem jest alternatywą dla mięsa i produktów mlecznych, co jest szczególnie ważną informacją dla osób na diecie wegańskiej. Tempeh zawiera probiotyki, czyli dobre bakterie, które wspierają nasz układ pokarmowy i wzmacniają układ immunologiczny, jest również bogactwem niezbędnych nam witamin B1, B2, B3, B6, kwasu foliowego i pantotenowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych, fosforu, żelaza oraz błonnika.

Kimchi

Kimichi to koreańska wersja kiszonej kapusty, powstaje ze fermentowanych warzyw, głównie kapusty i przypraw. Jest produktem w 100% naturalnym zawierającym niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu trawiennego probiotyki oraz witaminy i minerały, między innymi witaminę A, C oraz witaminy z grupy B i żelazo. Kimchi to również duża zawartość błonnika, co sprawia że doskonale reguluje procesy trawienne. Bardzo dobrze sprawdza się więc w diecie osób, które chcą zgubić kilka zbędnych kilogramów.

Kefir

Ten fermentowany napój mleczny doskonale wspomaga pracę jelit — zawiera probiotyki, które pomagają przywrócić równowagę flory bakteryjnej w układzie pokarmowym. Kefir jest przetworem mlecznym, dlatego oprócz cennych dla nas probiotyków zawiera mnóstwo białka i wapnia. Ma kwaśny zapach oraz smak, konsystencją natomiast przypomina jogurt, dlatego doskonale nadaje się do sporządzania zdrowych koktajli.


Tagi: czosnek cebula tempeh kimchi kefir

Komentarze

Wpisz wyszukiwaną frazę