Krzysztof GojdźKrzysztof Gojdź

29.08.2016 | Zdrowie

Figa z makiem…

Figa z makiem… i nie tylko. Z pewnością pamiętacie brązowo szare niezbyt apetyczne, ale za to bardzo słodkie figi, które w postaci suszonej gościły kiedyś niemalże w każdym domu. Stanowiły zazwyczaj dodatek do ciast i deserów. Wtedy jeszcze trudno było znaleźć w sklepie świeże figi, a jeśli już gdzieś się pojawiały, uchodziły za towar luksusowy.

Figa z makiem … i nie tylko. Z pewnością pamiętacie brązowo szare niezbyt apetyczne, ale za to bardzo słodkie figi, które w postaci suszonej gościły kiedyś niemalże w każdym domu. Stanowiły zazwyczaj dodatek do ciast i deserów. Wtedy jeszcze trudno było znaleźć w sklepie świeże figi, a jeśli już gdzieś się pojawiały, uchodziły za towar luksusowy. Teraz w sezonie, którego szczyt rozpoczyna we wrześniu, świeże figi możemy spotkać nie tylko w sklepie, ale również na zwykłym przydomowym bazarku. Coraz częściej też są one dodatkiem nie tylko do słodkich deserów, ale również do mięs, sałatek i sosów. Warto jednak wiedzieć, że figi to nie tylko doskonałe uzupełnienie różnego rodzaju dań, mają one też ogromne właściwości zdrowotne.

Cudowny błonnik

Słodkie figi są bogatym źródłem błonnika, świetnie potrafią więc wyregulować pracę jelit, zadbać o odpowiedni poziom cholesterolu i usprawnić działanie układu krwionośnego. Duża zawartość błonnika oczyści nasz organizm z toksyn, a to z kolei wspomoże go w walce ze szkodliwymi wolnymi rodnikami, opóźni efekty starzenia i sprawi, że poprawi się nasza odporność.

Wapń, magnez, potas…

Figi dostarczają nam również bogactwo składników mineralnych. Najwięcej jest w nich wapnia, potasu i magnezu.

O nasze kości zadba wapń, którego znajdziemy w figach naprawdę sporo. Pełni on również ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi, usprawnia pracę mięśni i uszczelnia naczynia krwionośne, wykazuje też działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Pomocny zatem będzie osobom zmagających się z trądzikiem czy podrażnieniami skóry przez alergeny.

Magnez uznawany za jeden z najważniejszych pierwiastków w naszym organizmie wspomoże między innymi pracę serca i mózgu, ukoi nerwy, wzmocni mięśnie i usprawni procesy regeneracyjne skóry. Ma on również swój niemały udział w procesie metabolizmu węglowodanów oraz transportowania i magazynowania insuliny, która z kolei odpowiedzialna jest za regulację poziomu glukozy. Magnez wpływa również na stan naszej skóry, zapobiega nadmiernemu jej łuszczeniu, łagodzi swędzenie i ma działanie łagodzące.

Potas, którego znajdziemy w figach również niemało, reguluje ciśnienie krwi, usprawnia pracę mózgu, dbając o jego odpowiednie dotlenienie, wspomaga nasze mięśnie oraz pobudza wydzielanie insuliny. Jest również bardzo ważny dla zachowania zdrowego wyglądu skóry, poprawia jędrność i dba o jej odpowiednie nawilżenie. Jego braki skutkują natomiast nadmiernym przesuszeniem, łuszczeniem się i matowieniem.
W tych wyjątkowych owocach nie brakuje również żelaza, cynku, miedzi, sodu, fosforu czy manganu znajdują się one jednak już w nieco mniejszych ilościach.

Naturalne źródło witamin

Figi zawierają cenną dla naszego organizmu witaminę C, która nie tylko podnosi odporność, ale też ułatwia przyswajanie żelaza, bierze udział w syntezie kolagenu oraz jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu wspomaga nasz organizm w walce z wolnymi rodnikami. Witamina C ma również działanie przeciwtrądzikowe, opóźnia efekty starzenia oraz poprawia koloryt skóry, zmniejszając przebarwienia.

Znajdujaca się w nich prowitamina A dba natomiast o nasz wzrok, wzmacnia odporność organizmu, uczestniczy w procesie tworzenia się szkliwa nazębnego, poprawia stan skóry, zapobiegając rogowaceniu, a jako silny antyoksydant opóźnia procesy starzenia. Bierze ona również udział w syntezie kolagenu i elastyny, dzięki czemu poprawia sprężystość i jędrność skóry oraz pobudza proces jej odnowy. Wzmacnia włosy i zapobiega ich nadmiernemu wypadaniu, niweluje łamliwość paznokci i ma swój niemały udział w produkcji plemników.

Zawarte w figach witaminy z grupy B, zatroszczą się z kolei o Waszą wątrobę, mózg, układ nerwowy i krwionośny, a ponadto wspomogą procesy przemiany materii, wyregulują pracę gruczołów łojowych i zadbają o odpowiednie nawodnienie skóry. Wzmocnią włosy zapobiegając ich wypadaniu, kruszeniu się i rozdwajaniu oraz paznokcie, które dzięki nim staną się mocniejsze. Przyspieszą też gojenie się ran, zadbają o odpowiednie nawilżenie skóry, zniwelują ryzyko pękania ust i powstawania uciążliwych „zajadów”.

Bardzo cenna jest również znajdująca się w tych owocach witamina K, która wspomaga krzepnięcie krwi oraz wzmacnia żyły i kości. Ma ona też działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe i przeciwzapalne. Rozjaśnia zaczerwienienia i działa przeciwobrzękowo. O jej odpowiednią ilość w organizmie powinny zadbać zwłaszcza osoby zmagające się z problemem skóry naczynkowej lub skłonnej do podrażnień.

Przekonajcie się na własnej skórze

O wyjątkowym wpływie fig na skórę nie trudno się przekonać. Wypróbujcie naturalną maseczkę z rozgniecionego miąższu świeżych owoców. Wystarczy nałożyć ją zaledwie na 5 minut, by poznać efekt ich właściwości odżywczych i nawilżających. Taka pasta ukoi również spierzchnięte i popękane usta. Bardzo dobre działanie ma również delikatny peeling z fig, który pomoże usunąć martwy naskórek, pozostawiając skórę delikatną i miłą w dotyku.

Kochani, teraz kiedy zaczyna się prawdziwy sezon na słodkie świeże figi warto wypróbować ich walory nie tylko smakowe, ale również zdrowotne i pielęgnacyjne. Spróbujcie, zwłaszcza że są one uznawane również za naturalny afrodyzjak :)


Tagi: błonnik cholesterol glukoza jędrność nawilżenie

Wpisz wyszukiwaną frazę