Krzysztof GojdźKrzysztof Gojdź

21.11.2016 | Uroda

Na pomoc paznokciom

Mocne, zdrowe i zadbane paznokcie są ozdobą naszych dłoni, mówi się nawet, że są naszą wizytówką. Nie zawsze jednak utrzymanie pięknych paznokci jest sprawą prostą, zwłaszcza kiedy zaczynają się kruszyć, rozdwajać i łamać. Dlaczego tak się dzieje, co jest przyczyną ich osłabienia, o czym mogą świadczyć zmiany w ich kształcie i zabarwieniu oraz co zrobić, żeby były mocne i zdrowe?

Mocne, zdrowe i zadbane paznokcie są ozdobą naszych dłoni, mówi się nawet, że są naszą wizytówką. Nie zawsze jednak utrzymanie pięknych paznokci jest sprawą prostą, zwłaszcza kiedy zaczynają się kruszyć, rozdwajać i łamać. Dlaczego tak się dzieje, co jest przyczyną ich osłabienia, o czym mogą świadczyć zmiany w ich kształcie i zabarwieniu oraz co zrobić, żeby były mocne i zdrowe?

Dziś trochę o tym, co „mówią” nam nasze paznokcie i jak należy je pielęgnować.

Paznokcie też się starzeją

Warto wiedzieć, że paznokcie w tym zakresie nie odbiegają wcale od reszty naszego organizmu, na nich czas też odbija swój ślad. Już po 25 urodzinach zaczyna spadać tempo ich wzrostu, paznokcie coraz wolniej się regenerują, co może być też przyczyną częściej pojawiających się infekcji. Z wiekiem stają się one również słabsze i kruche podobnie jak nasza skóra, która robi się cienka i przesuszona. Na ich powierzchni wraz ze zmianami zachodzącymi w naszym ciele pojawiają się pionowe grzbiety, które z kolei możemy porównać do zmarszczek. Upływający nieubłaganie czas zmienia również kolor naszych paznokci. Z lekko błyszczących i zaróżowionych zmieniają się w pożółkłe, szarawe, tracą połysk i staja się matowe.

Codzienne „życie” paznokci

Bardzo często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że każdego dnia narażamy nasze paznokcie na zniszczenia, których konsekwencje nie zawsze muszą być widoczne od razu. Zły wpływ na ich kondycję mają wszystkie używane na co dzień detergenty, to one są winne nadmiernego osłabienia i wysuszenia paznokci. Fatalne skutki ma dla nich również długotrwałe moczenie w wodzie. Dlatego, jeśli chcecie cieszyć się pięknymi paznokciami, nie macie wyjścia, musicie przekonać się do rękawiczek ochronnych, które będą Wam towarzyszyć przy domowych porządkach lub zmywaniu. Wcześniej wsmarujcie w paznokcie odżywczy krem, oliwę z oliwek lub olej kokosowy, w ten sposób przy okazji zafundujecie im wspaniały zabieg pielęgnacyjny. Paznokcie nie lubią również, wiatru, mrozu, częstych zmian temperatur oraz zbyt długiej ekspozycji na słońce dlatego konieczne jest stosowanie kremów ochronnych a jesienią i zimą, gdy robi się chłodno noszenie ciepłych rękawiczek.

To wszystko wina pilniczka

Bardzo często problem z łamiącymi się i rozdwajającymi paznokciami związany jest ze źle dobranym pilniczkiem. Najgorsze są metalowe, które szarpią i uszkadzają ich płytkę.Naturalne paznokcie nie lubią również gruboziarnistych pilników papierowych i tekturowych. Jeśli chcecie, aby Wasze paznokcie były zdrowe, nie pękały i nie rozdwajały się, starajcie się wybierać takie pilniki, które nie będą uszkadzały struktury ich płytki. Najlepiej sprawdzają się szklane, które nie tylko w delikatny sposób pozwolą uformować kształt paznokci, ale również ze względu na łatwość w utrzymaniu czystości nie staną się niebezpiecznym siedliskiem drobnoustrojów. Bardzo dobre są również pilniczki kamienne, nadają się zwłaszcza do cienkich rozdwajających się paznokci.
Jeśli chcecie uniknąć uszkodzenia i rozdwajania się paznokci pamiętajcie, aby piłować je w jedną stronę, wyjątkiem są pilniczki kamienne, którymi można opiłowywać paznokcie w dwóch kierunkach. Pilniczków używajcie nie tylko do nadawania kształtu paznokciom, ale również do ich skracania. Ograniczcie natomiast używanie nożyczek i obcinaczek, gdyż mogą one powodować pękanie płytki paznokcia.

Skórki dobre czy złe?

Skórki narastające na paznokcie nie wyglądają zbyt ładnie, musicie jednak wiedzieć, że nie rosną one bez powodu. Ich zadaniem jest ochrona przed infekcjami. Wycinanie ich powoduje zatem uszkodzenie bezcennej bariery ochronnej, stwarzając jednocześnie ryzyko rozwoju infekcji bakteryjnych i grzybiczych. Mechaniczne usuwanie skórek może również prowadzić do uszkodzenia macierzy paznokcia i w konsekwencji skutkować np.: jego deformacją. Pamiętajcie również o tym, że wycinane skórki rosną szybciej, są grubsze i bardziej widoczne. Dlatego o wiele lepiej jest je odsuwać, używając do tego celu specjalnej szpatułki. Wcześniej należy zmiękczyć skórki, np. mocząc dłonie w ciepłej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek, która dodatkowo je nawilży, lub używając do tego celu specjalnych preparatów zmiękczających. Skórki należy odsuwać delikatnie, tak aby nie uszkodzić przy tym paznokcia. Po wykonanym zabiegu dobrze jest nasmarować je witaminą A+E.

Wybieramy zmywacz

Używany bardzo często zmywacz do paznokci ma jedno ważne zadanie: musi pomóc pozbyć się lakieru z płytki paznokcia. Dobrze byłoby jednak, żeby przy okazji jej nie osłabiał. Warto więc zdawać sobie sprawę z tego, że niewłaściwy wybór zmywacza może mieć dla paznokci bardzo złe skutki. Głównym winowajcą jest oczywiście podstawowy składnik wielu z nich-aceton. To on wysusza paznokcie w efekcie czego staja się one kruche i łamliwe. Dlatego przed zakupem zmywacza trzeba sprawdzić jego skład i wybrać taki, który przede wszystkim nie będzie zawierał acetonu. Dobry zmywacz powinien mieć w składzie witaminy A, E, C i B5 oraz oleje roślinne np. z winogron, sezamu czy kokosowy. Możecie również sami dodać kilka kropel oleju lub oliwy z oliwek do zmywacza wtedy z pewnością unikniecie przesuszenia i podrażnienia paznokci.

"Nakarm" swoje paznokcie

Słabe matowe i kruche paznokcie, bardzo często są wynikiem złej diety. Tracą swój zdrowy wygląd, kiedy w naszym organizmie brakuje cynku, żelaza, wapnia, krzemu, miedzi witamin z grupy B, witaminy A, E, D, K i C oraz białka. Zadbajcie więc o to, aby na Waszych talerzach nie brakowało nabiału, chudego mięsa, jaj, marchwi, brokułów, papryki, pomidorów, fasoli, kapusty, kalafiora, awokado, porzeczek, borówek, granatów, agrestu, orzechów, migdałów, pestek dyni, ziaren słonecznika, produktów pełnoziarnistych, natki pietruszki oraz ryb. Ograniczcie natomiast używki, żywność wysokoprzetworzoną, sól i cukier, a zanim sięgniecie po uzupełniające dietę suplementy, pamiętajcie że najlepiej przyswajalnymi substancjami odżywczymi są te, które dostarczacie do Waszego organizmu w sposób naturalny.

Nawilżaj i odżywiaj

Paznokcie, podobnie jak dłonie potrzebują nawilżenia, dlatego bardzo ważne jest, żeby kilka razy dziennie i zawsze po kontakcie z wodą przy okazji smarowania dłoni wmasować krem również w paznokcie i skórki. Do nawilżania i odżywiania stosujcie również specjalnie do tego celu stworzone odżywki. Jeśli chcecie wzmocnić i przyspieszyć ich odbudowę zastosujcie te, które zawierają wapń i keratynę, dzięki nim uzupełnicie powstałe w strukturze paznokcia ubytki, sprawiając że będą one mocne i gładkie. Słabe i kruche paznokcie potrzebują też żelaza, ceramidów, krzemu oraz witamin F,B7 i A przesuszonym pomoże natomiast witamina E oraz B5, efekt utwardzenia i uszczelnienia płytki uzyskacie dzięki zawartym w odżywkach proteinom jedwabiu i pyle diamentowym.

Kąpiel, maseczka i olej

Intensywne odżywienie i nawilżenie paznokci to bardzo ważny element ich właściwej pielęgnacji, dlatego doskonałym jej uzupełnieniem są kąpiele, maseczki i tzw. olejowanie. Żeby jednak uzyskać oczekiwane efekty, kąpiele i maseczki powinno się wykonywać 2-3 razy w tygodniu a olejowanie zniszczonych i słabych paznokci nawet 3 razy dziennie.

Bardzo dobre działanie ma, zapewne wszystkim znana, kąpiel w ciepłej oliwie z oliwek, żeby ją wzbogacić, do szklanki oliwy możemy dodać dwie kapsułki witaminy A+E oraz łyżkę miodu. Taka kąpiel doskonale nawilży i odżywi nie tylko paznokcie, ale również dłonie. Świetne działanie ma również moczenie paznokci w gęstym naparze z siemienia lnianego lub w żelatynie. Bardzo prostym sposobem na wzmocnienie paznokci jest wsmarowywanie w nie olejku rycynowego, dzięki nim paznokcie będą zdrowsze, mocniejsze i doskonale nawilżone, nie będą się kruszyły i rozdwajały. Olejek rycynowy doskonale poradzi sobie również suchymi skórkami. Spróbujcie też maseczki - dwie łyżki oleju rycynowego wymieszajcie z żółtkiem i łyżeczką soku z cytryny, powstanie w ten sposób kosmetyk, który doskonale nawilży, odżywi i wyrówna kolor płytki paznokci. Fajne działanie ma również moczenie paznokci w soku wyciśniętym z pomarańczy, który dzięki zawartości kwasu foliowego i witaminy C pobudzi ich wzrost i wzmocni ich kondycję. Stan paznokci poprawi się również, jeśli będziecie wcierać w nie witaminę A+E, olej kokosowy, migdałowy, lniany, winogronowy, z pestek malin czy ryżowy, dzięki nim Wasze paznokcie staną się błyszczące, mocne i elastyczne.

Lakier? Tak, ale nie koniecznie na co dzień

Lakier do paznokci może nie tylko je wysuszać, ale też zmieniać kolor płytki, dlatego najlepiej przed nałożeniem go pomalować paznokcie odżywką. Pamiętajcie również o tym, że paznokieć pokryty szczelnie lakierem nie ma praktycznie dostępu do tlenu, nie docierają do niego również substancje odżywcze zawarte np.: w kremie. Dlatego od czasu do czasu powinno się zmyć lakier i przez kilka dni pozwolić paznokciom oddychać, stosując jednocześnie zabiegi regenerujące i nawilżające (kąpiele, maseczki, olejowanie lub kurację specjalnym serum do paznokci).

Zdrowie wypisane na paznokciach

Kondycja paznokci może również powiedzieć wiele o stanie naszego zdrowia. Wszelkiego rodzaju deformacje, bruzdy, grudki i zmiany w zabarwieniu mogą być objawem toczącego się w naszym organizmie procesu chorobowego
Jeśli paznokcie robią się wklęsłe, tak że na ich powierzchni można byłoby utrzymać kroplę wody niczym w małej łyżeczce, może to oznaczać niedobory żelaza i niedotlenienie. Łyżeczkowate paznokcie mogą być również objawem problemów z sercem, zaburzeń w pracy tarczycy lub oznaką chorób o podłożu autoimmunologicznym. Z kolei paznokcie, które swoim wyglądem przypominają wypukłe bańki, mogą świadczyć o chorobach płuc, serca, układu pokarmowego i tarczycy. Poprzeczne prążki na paznokciach mogą mówić o ostrej infekcji, pojawiają się też, kiedy dochodzi do silnego zatrucia organizmu oraz w trakcie ciężkich chorób zakaźnych. Zdarza się też, że są objawem rozwijającej się cukrzycy lub łuszczycy. Najczęściej jednak pojawiają się w wyniku uszkodzeń mechanicznych. Podłużne bruzdy spotykamy głównie u osób starszych i są oznaką upływającego czasu, mogą jednak sygnalizować zaburzenia w układzie krwionośnym, reumatyzm, być objawem liszaja płaskiego lub niedoboru witaminy B. Ubytki w płytce paznokcia mogą świadczyć natomiast o łuszczycy, a białe kropki być przyczyną niedoboru wapnia, cynku i żelaza, sygnalizować zaburzenia w procesie przemiany materii lub zachodzące w organizmie wahania hormonalne. Żółte lub zielonkawe zabarwienie paznokci może świadczyć o infekcjach grzybiczych, chorobach nerek, płuc i wątroby, zażółcenie płytki może być również skutkiem palenia papierosów. Natomiast ciemna plama, która czasem obejmuje również część palca, może być objawem czerniaka paznokcia. Rozdwajające się są skutkiem złej pielęgnacji lub niedoczynności tarczycy. Kruche i blade z kolei oznaką anemii.

Zmiany na paznokciach mogą być więc nie tylko objawem złej pielęgnacji i zaniedbania, ale również symptomem często bardzo groźnych chorób, dlatego, jeśli zauważycie że wygląd Waszych paznokci się zmienił warto udać się do dermatologa, który zleci dodatkowe badania i rozwieje wszystkie Wasze wątpliwości.


Tagi: paznokcie skórki pilniczek leakier do paznokci olejowanie

Wpisz wyszukiwaną frazę