Jak poprawić trawienie?
1. Produkty fermentowane
Takie jak jogurt, kefir, maślanka, kiszone ogórki, kapusta czy buraki zawierają mnóstwo dobroczynnych dla naszego organizmu bakterii — probiotyków. To właśnie one korzystnie zmieniają skład flory jelitowej, hamują rozwój szkodliwych bakterii, wspierają trawienie, układ immunologiczny i zwiększają odporność na infekcje. Probiotyki są również pomocne w zwalczaniu biegunki spowodowanej antybiotykoterapią, łagodzą objawy niestrawności, zaparcia, wzdęcia i skutecznie wspierają terapię w zespole jelita drażliwego.
2. Produkty pełnoziarniste
Powodów, dla których zaleca się spożywanie produktów pełnoziarnistych, jest wiele. Jednym z nich jest zapewne to, że ziarna są doskonałym źródłem nierozpuszczalnego błonnika, dzięki któremu poprawia się perystaltyka jelit, szybciej ustępują zaparcia i nieprzyjemne objawy związane z hemoroidami. Nierozpuszczalny błonnik pokarmowy doskonale sprawdza się również w procesie oczyszczania organizmu z toksyn i ubocznych produktów przemiany materii oraz zapobiega powstawaniu chorób nowotworowych okrężnicy. Źródłem błonnika są przede wszystkim pełnoziarniste produkty takie jak, makarony, pieczywo, brązowy ryż, nasiona, orzechy, a także cukinia, seler, cebula, brokuł, marchew, ogórki, rodzynki, winogrona i ciemnozielone warzywa liściaste.
3. Płatki owsiane
To bogate źródło rozpuszczalnego w wodzie błonnika, dlatego dodane do wody czy mleka zamieniają się w papkę. Produkty zawierające rozpuszczalny błonnik zalecane są każdej osobie, która ma problem z nieregularnym wypróżnianiem się. Mowa tu zarówno o zaparciach, jak i biegunkach, błonnik doskonale wpływa na pracę układu pokarmowego, oczyszcza jelita i przywraca regularność wypróżnień. Doskonale sprawdza się również wśród osób, które chcą zgubić kilka zbędnych kilogramów, gdyż pęczniejący pod wpływem kontaktu z wodą błonnik na długo utrzymuje uczucie sytości. Ponadto błonnik reguluje poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając w ten sposób ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Oprócz płatków owsianych znajdziemy go również między innymi w mące owsianej, groszku, soczewicy, jabłkach, truskawkach, pomarańczach, fasoli, ogórkach, orzechach czy nasionach lnu.
4. Ryby
Ryby są zdrowym dodatkiem do każdej diety. Uważa się, że są one bogate w cenne dla naszego organizmu białko, a zawarte w rybach takich jak łosoś, tuńczyk, czy makrela kwasy tłuszczowe omega-3, chronią przed chorobami układu krążenia, zmniejszają poziom trójglicerydów w organizmie, spowalniają gromadzenie się płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych i regulują ciśnienie krwi. Ponadto jedzenie ryb korzystnie wpływa na stan jelita grubego, chroniąc je przed występowaniem stanów zapalnych i chorób nowotworowych.
5. Imbir
Imbir świetnie sprawdza się w łagodzeniu problemów żołądkowych. Powszechnie stosowany jest jako naturalny środek w leczeniu nudności i biegunek. Bardzo dobrze radzi sobie również z niwelowaniem objawów choroby lokomocyjnej oraz zmniejszeniem mdłości i wymiotów spowodowanych ciążą i chemioterapią.
Tagi: trawienie dieta układ pokarmowy błonnik